...BRAMBOROVÉ PLACKY...
Bramborové placky - lokše
Svatomartinská tradice budiž naplněna. K husí pečeni a červenému zelí musí být lokše.
-
1 kg brambor
-
300 g hladké mouky (nejlépe dvounulky)
-
sůl
-
husí nebo kachní sádlo na omaštění
.
Rada do kuchyně:
Podle starého moudra je vhodné použít mouky tolik, kolik váží jedna třetina použitých brambor.
Dáme vařit 1 kg brambor ve slupce. Vodu v hrnci mírně osolíme. Když jsou brambory vařeny, vyjmeme je z vody a necháme zvolna chladnout. Studené brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme.
Po oloupání a nastrouhání mi zůstane cca 900 g vařených brambor, do kterých přidám cca 300 g hladké mouky a vypracujeme tvárné a nelepivé těsto. Je-li třeba, mouku zlehka přisypáváme, ale pokud by jí bylo moc, mohlo by se stát, že lokše budou tvrdé a to by nebylo ono.
Z vypracovaného těsta vyválíme váleček a nakrájím na menší kousky, ze kterých vyvaluji tenké placky. Během vyvalování je třeba těsto podsypávat moukou.
Opékáme nejlépe na horké litinové plotýnce rozpálených kamen, ale dobře poslouží i nahřáté teflonová pánvička. Pečeme nasucho z obou stran a přebytečnou mouku z pánvičky průběžně odstraňujeme, aby se nepřepalovala. Lokše mají pěkné černé puchýřky a chutnají výtečně, když je ihned po vyndání z pánvičky, ještě pěkně horké, potřeme rozpuštěným husím nebo kachním sádlem z obou stran peroutkou.
Teplé a omaštěné lokše klademe na talíř pěkně na sebe a přikryjeme je porcelánovou mísou.
Lokše podáváme jako přílohu k husí nebo kachní pečínce, kterou doprovodí dušené červené zelí.
Lokše chutnají skvěle i na sladký způsob. V tomto případě je můžeme potírat rozpuštěným máslem a sypat mákem a cukrem nebo být rafinovanější a nejprve potřít švestkovými povidly a poté posypat mletým mákem.
Jestli nejste na sladké, tak je zkuste třeba namazat brynzou a vydatně posypat pažitkou.
Dobrou chuť...
.